2019. december 23., hétfő

Megkaptam a mesémet

... avagy miért lett jó a Star Wars utolsó három része. 

Azért, mert a mese az mese.

Azért, mert amit kellett folytattak amit meg nem azt meg lezártak.

Azokért a finom utalásokért.

Azért, mert tanít, úgy mint egy jó mese. Arra, hogy mindig van vissza, hogy az fél a legjobban aki önmagától fél és hogy a dolgok sosem véglegesek, hogy mindig van remény és érdemes érte gyalogolni előre. Arra, hogy nem kell mindig azt tenni amit elvárnak tőlünk és nem kell mindig elvárni magunktól hogy azonnal tisztán lássunk. 

Azért, mert jól volt kitalálva és kitálalva. 

Azért, mert tök jók voltak a karakterek, amelyek lehetnek majd idővel olyan erősek mint az előzőek - még a mellékszereplők is mint Rose - , ha nem is nemesülnek legendává, de a legenda leszármazottaihoz mindenképpen méltóak.


...sok sok mamlasz nem érti meg, hogy más tizenöt évesen látni valamit és rajongani egy egész életen át, mint negyvenöt évesen nézni meg és hasonlítgatni.

 (Mellékszál: én pl simán ugyanúgy rajongok a régi Star Trek eredeti szériájáért, vagy az új generációért, mint akár  a Discoveryért vagy ahogyan várom a Picard sorozatot... pedig sem technikájában, sem történetvezetésében sem pedig dinamikájában nem lehet összehasonlítani ezeket... sem)

Nem gondolom hogy pl. az előzményben Jar Jar gázabb volt mint az endormackók annak idején, vagy, hogy minden szarságba ne lehetett volna az eredeti filmeknél is belekötni. Nem kellett. Úgy volt jó ahogy, felesleges túlmagyarázni és piszkálódni. Most sem kell. Nem kell megint  kérdezgetni a hülye sablonokat, hogy az űrben miért beszél mindenki angolul és hogy miért hangos a robbanás meg ilyenek - vagy pl. hogyan mászkálnak az emberek egy csillagromboló felületén amit amúgy simán megmagyarázok... 


Üljetek be, legyetek újra gyerekek és lássátok meseként. 

Mert az. Egy fantasztikusan jó mese.  Azt kell tőle várni ami. 




Hát tessék vettem a fáradságot... 

Mert írhattam volna annyit: 

CSAK


Mindenkinek toll a fülébe akinek nem tetszik és örüljetek mert nem soroltam ide  - csak gondolatban az ettől durvább tennivalókat.



Maradok Star Wars Fan (is)

Róza



...amúgy Star Wars-oldalhajtás Rogue One volt a kedvencem. Már négyszer láttam.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pontosan. A Zsivány Egyes az igazi Star Wars story, a többi egy nagyon gyenge, nagyon rossz vicc, élén a hülyegyerek Kájlóval, akin hangosan felröhögtem, amikor levette a húdeveszéjes torzítós maszkját és ott állt egy hátulgombolós kisgyerek, aki kb. annyira veszélyes, mint egy enyhe influenza. Bakker, Vadertől a mai napig belém fagy a szar, pedig majdnem 50 vagyok...




































Mami írta...

Persze, hogy az eredeti hármas volt az igazi..
viszont mesének ez is jó vol, nem kell tőle azt várni, hogy ledöntse a legendát. Az úgysem sikerülhet. Más világ van, mások az elvárások, más a közönség..
A Zsivány nagyon jó.

Névtelen írta...

Nem ledönteni kellett volna, hanem folytatni. Ahogy Lucas papa kitalálta. És nem szétbaszni, ahogy a stricik a Disney-nél kitalálták. Semmi eredeti ötlet, szánalmas karakterek, amik gyak egy az egyben copyk az első szériából, csak valami elbaszott szánalmas kivitelben. A történet Marvel szintű nevetséges fos. El nem tudom mondani, mennyire csalódott és dühös vagyok, hogy a mesémből nevetséges blockbustert csináltak. A Zsivány az egyetlen, ami méltó Star Wars folytatásnak nevezhető.

Mami írta...

Well...
én a Marvelt többségét is szeretem nézni.
Evvan. Szerencsére nem vagyunk egyformák.

Tej, kiskanál, univerzum

 Megint az van, hogy szombat reggeli közléskényszeremet pár mondatba kell sűrítenem. Addig is fogalmazom majd a fejemben amíg ideérek, viszo...