2013. október 9., szerda

Ezt hogy hívják?

Lehet sűrű és szokatlan tőlem ilyen hirtelen egymásután két napon is poszt születik, de ma felbuborékosodott az agyam. Sosem politizálok ( nőként sem, emberként sem, innen meg pláne nem ezt majd kifejtem egyszer) ezt előrebocsátom, ez sem politika akar lenni, inkább értékrend és a politika által is befolyasolt emberi oldal.
Név és hely nélkül ( csak annyi, hogy Magyarország ) a történet a következő: (előrebocsátva, hogy a szereplők nem magyar zsidók, nem is magyar svábok, nem magyar cigányvajdák, hanem szorgosan gyűjtögető magyar magyar emberek - ha már meg kell jegyeznem - mert ezt úgy hívják mifelénk: gáz)

Adott egy, a harmincas évei közepén járó srác, akivel tulajdonképpen együtt nőttünk fel. Nem voltunk ugyan barátságban, de néha a közeli lakóhely és iskola miatt bandáztunk együtt. Felnövekedve a kis közösség miatt ugyan kapcsolatban maradtunk, de mondom sosem voltunk nagy barátok csak amolyan tágabb haveri körben jellemezném a kapcsolatot. Szóval ez a srác nem tök debil ugyan, de nem hogy nem állt sorba kétszer mikor a jóisten az észt osztotta, hanem szerintem kifelejtette azt a sort na. Elvégzett nagy nehezen egy szakmunkás sulit, ha jól emlékszem karosszérialakatos szakon. Egyetlen percet sem dolgozott a szakmájában, az abban az időben elég gyakori autóseftelésből éldegélt, amíg meg nem hozták az idősebb autók behozatalára vonatkozó törvényt. 
Huszonéves kora végén egy gazdag község újonnan épített sportcsarnokának igazgatójaként folytatta a karrierjét, majd ezzel kapcsolatos sportköri tevékenységekben, alapítványi pénzek rendezgetésében volt benne egy még ideig a község vezetésében is stb. Ezt úgy hívják, sikkasztás. Említett srác bátyja a fő építési vállalkozó ugyanebben a térségben, a focicsapat kapitánya sok egyéb más dolog mellett, amit úgy hívnak, adócsalás, pénzmosás. 
Mindezek a dolgok azért történhettek, mert a rendszerváltáskor fent nevezett testvérpár apukája és annak kedves barátja a lehető legtöbbet amit lehetett átmentettek maguknak a szociból ide a rendszerváltás (?) utánra. Ezt úgy hívják, hogy lopás, de senkit sem izgatott. 
Az öregek ezelőtt szoci párttagok, tsz elnökségi tagok és egyebek voltak, ma a kedves barát fia a polgármester míg a testvérpár a jobb és balkéz, mindannyiuknál a mostani párt színei a jellemzőek. Ezt úgy hívják, összefonódás.
Minden irigységtől mentesen jegyzem meg, amíg ők a régi rendszerben Máltára jártak nyaralni és Franciaországba síelni, addig az én apám azért nem kapott a balatoni céges üdülőbe családi beutalót, mert többszöri enyhe nyomás ellenére sem volt hajlandó belépni a pártba. Ezt úgy hívják, zsarolás. Ezek a dolgok ma már nem fájnak. Ami fáj, hogy semmi sem változott. 


Ami miatt felpaprikáztam magam, hogy ez az igazgató ma a közösségi portálon megosztotta a saját maga által írt állásajánlatát telis - teli helyesírási hibákkal ( alapvető dolgokban is pl. lessz, fel ajállani - és ennek külön írása volt a gyengébb szerintem). "Fel tételként" "meg szabva" a "felsőfoku" "végzetséget", "szakmai hozzá értést", nyelvtudást stb. Ha jóindulatú akarnék lenni azt mondanám, hogy talán mostanra ébredt rá, kéne valakit találnia maga mellé aki a helyesírását lektorálja. Sajnos, vagy inkább szerencsére viszont valakit, aki elvégzi azokat a dolgokat amihez ő nem ért ( tehát kb. az összeset ).
Ezt úgy hívják, kihasználás.
A legrosszabb az egészben, hogy a régi rendszerben legalább ügyeltek a látszatra. Ma már ez sem fontos. A másik legrosszabb, hogy ezek a méretes faszok azt hiszik ők valakik. Azt hiszik, hogy alkotnak. Fogalmuk sincsen róla mi az.

Ezek az emberek ebben a kis városkában mindannyian a ma rendszerének kis másolatai. És amíg ez egyik szinten sem változik, addig az én régi otthonom számára nincsen esély.

 Ezt meg úgy hívják, hogy szopás.


Pont.

9 megjegyzés:

Pink Elephant írta...

pont pont vesszocske :)
Es meg mekkora szopas :)
De azert ne rontsd el az egesz napod :)

Eddie írta...

Szia! Eddie vagyok!
Csak azért írom, mert az üzenőablakból nem derül ki, hogy megjelenik-e majd a nevem.

Szóval helyesírás.
Na igen. Remélem, nem bántalak meg, de azért legalább egy átolvasást a te posztod is kaphatna, mielőtt kirakod. Rengeteg a vesszőhiba.

Ami a témát illeti, azon miért csodálkozol? Te nem ezt tennéd, ha ott ülnél a fazék közelében?
Ne nekem válaszolj, inkább csak úgy magadnak.
Erről hamarosan írok majd egy külön posztot. Szerintem a kapzsiság mindannyiunkban ott van, csak aki nem tud teret engedni neki, az hajlamosabb becsületesnek mutatni magát, mint amilyen valójában [lenne].

Szép napot!

Mami írta...

Azért csak válaszolok. Nem, nem ezt tenném. Nem mutatom magam becsületesnek, az vagyok. Legalábbis a saját fogalmaim szerint. Sohasem loptam senkitől, sohasem csaltam, noha mindkettőre lett volna lehetőségem. Találtam már nem kevés pénzzel teli pénztárcát, amit visszaküldtünk papírokkal együtt a tulajdonosának. Dolgoztam az adóhatóságnál, viszonylag a húsos fazék közelében, de sosem fogadtam el kenőpénzt, továbbmegyek - az egészségügyi pályafutásom során sem tettem zsebre semmit sem, sem eszközt, sem gyógyszert ahogyan mások tették. Hát ez van, becsületre lettem nevelve. Nem egyedi eset és ettől nem megyek a mennybe, ismerek még másokat is, akik így gondolkoznak. Igaz nem sokat.
Ami a vesszőket illeti, biztosan igazad van, én sem vagyok tökéletes csak törekszem rá, de át fogom nézni és legjobb tudásom szerint javítani. Szép napot.

Timi írta...

Eddie az a helyzet, hogy nincs ott mindenkiben kapzsiság. Talán abban a közegben ahol te mozogsz mindenki ilyen. Én tisztességesnek, törvénytisztelőnek és lojálisnak tartom magam. Mások - tévesen- ezt úgy hívják hülye. Elfogadom a hülye jelzőt, ha nagyon kell. Nem azért nem lopok, tévesztek meg másokat mert nem adódna rá alkalom, hanem mert egyszerűen, nem esne jól. Nekem, nagy elégedettség este nyugodtan a párnámra hajtanom a fejem. Sajnálom ha eddig csak kapzsi emberekkel hozott össze a sors. A vesszők pedig nem érdekelnek.

Mami írta...

Tudod Timi, Eddie-nek mindenről nagyon határozott véleménye van, és olykor keményen fogalmaz, bár ez a hozzászólása az enyhébbek közül való. Ő egy elég keményfejű és öntörvényű figura, igazi megmondóember, akinek sok dologban igaza van és sok dologban nincs. Viszont mint minden, ez is nézőpont kérdése.

Mami írta...

...és megint elb...tam. "Tudod" után is vessző jár, én már csak ilyen szertelen vagyok. ;)

Timi írta...

:) én kihagytam egy betűt és egy rakás vesszőt,talán még mást is, de nem tudok rá figyelni, nyilván a hiperaktív agyam miatt. Bocsánat :))

Eddie írta...

A jelenlévők persze mindig kivételek.

http://elonnan.wordpress.com/2013/10/11/azok-a-becsuletes-magyarok/

Timi írta...

Hiányérzetem van :) Naponta többször is jövök nézni, van e új bejegyzés :)

Tej, kiskanál, univerzum

 Megint az van, hogy szombat reggeli közléskényszeremet pár mondatba kell sűrítenem. Addig is fogalmazom majd a fejemben amíg ideérek, viszo...