2018. augusztus 27., hétfő

Mai elmélkedés



Kedves Barátaim!

Rohadtul leegyszerűsítve, hogy bevegye a zúzátok:

A liberalizmus nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál amit akar.
A liberalizmus azt jelenti, hogy mindenki azt csinál amit akar, ameddig ezzel nem árt ill. nem okoz kárt más embereknek.*  **

Az illiberalizmus nem azt jelenti, hogy bármit tehetsz míg nem ártasz vagy okozol kárt más embereknek.
Az illiberalizmus azt jelenti, hogy azt csinálsz amit akarsz amig azt akarod amit én mondok.

Az illiberalizmus tehát akárhogyan is próbáljuk szépíteni egyfajta diktatúra amit a liberalizmus fátylával próbálnak betakarni, de sajnos kilóg alóla egy orbitális nagy farok szóval vigyázzatok meddig álltok ott bambán tátott szájjal.



*...értsd: lehet rózsaszín haja akár nővér akár tanár, szerethet bárkit, elmondhatja a véleményét, szabadon tehet, élhet. Lehet egy lába és mégis metrózhat, lehet fél keze és mégis motorozhat, lehet fekete orvos, lehet Down szindrómás pénztáros és egyáltalán bárki lehet és tehet mondhat és olvashat és írhat és nézhet, és csak mert néz, olvas, ír, vagy tesz nem érheti hátrány és nem jelölődhet meg. Ha ritkán elő is fordul ilyen az emberek élnek a jogaikkal és felháborodnak és szólnak és felvilágosítanak és vitatkoznak és felszólalnak és tüntetnek - mert azt is lehet.
**....folytatva a gondolatmenetet a liberális nevelés nem azt jelenti, hogy a gyerek azt csinál amit akar... tovább lehet gondolni, már annak aki képes rá. Segítek: a liberális nevelés nem illiberális. Az egész egyszerűen csak annyi, hogy figyelembe veszi a gyerek személyiségét, gondolatait, akaratát és gondolkodásmódját  - ne adj isten tehetségét és képességeit majd ezek alapján azt és úgy teszi a felnőtt ami a legjobb a gyereknek (nem pedig azt ami a legjobb a felnőttnek, tanárnak, szülőnek, szomszédnak, nem azt ami a legjobban néz ki, vagy ami a legolcsóbb, legkényelmesebb, leggyorsabb stb...) Nem kényszeríti kalodába, nem uniformizálja és nem akarja mindenáron besorolni és beskatulyázni és mindenekelőtt nem kezeli hülyének csak mert gyerek. NA.


Tököm tele van, hogy félre- és belemagyaráznak mindent ebbe a liberális ijesztegetésbe és meg akarják nekem mondani, hogy a gyerekeim idióta, angol, liberális gennykupacok, akik lila hajjal és füvescigivel a szájukban káromkodva szidják a felnőtteket és amúgy meg egész nyugat az elfajzott tinik kénköves bugyra akik halomra szülik a gyerekeket akiket liberálisan szarnak le. NEM, nem így van. (A 19 éves lányom volt gimis 35 fős osztályából  egy lány szült az elmúlt évben (18 évesen) nagyjából a negyede elment dolgozni, másik negyedrész kb. emeltszintűzik és egyetemre megy, a maradék (tehát kb fele) vagy ösztöndíjjal vagy college-ban még mindig tanul.)
Hát bazdmegöcsém.
Lehet, hogy én nem vagyok egy túl okos politikásan gondolkozó ember.
Sem nem vagyok túl okos, sem nem vagyok szakértő. Nekem ezt jelenti a liberális. Ez az ÉN termékem a kis fejecskémből. Bocs ha nem túl szakmai.
 Ha ezzel elveszíteném blogolvasóim felét, hát így jártam. Mivel mocskos libsi vagyok úgyis azt írok amit akarok.

Róza


 

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jo poszt! :)

Annyit hozzatennek meg, hogy a liberalizmussal kapcsolatban az egyik legnagyobb felreertes (jobb- es baloldalon is), hogy a liberalisok gyenge, konfliktusoktol menekulo "hopelyhek", ellentetben az illiberalis faszagyerekekkel.

Ellenben a valosag az, hogy a liberalis ideologia egyik alapvetese, hogy az egyes emberek kozotti konfliktus nemcsak elkerulhetetlen, hanem egyenesen kivanatos is, kulonben a tarsadalom nem tud feljodni. A lenyeg az, hogy ezeket a konfliktusokat nem egymas fejenek beveresevel, hanem civilizalt es nyilvanos vitaval dontsuk el. Ezert van szolas-, velemeny- es sajtoszabadsag, ezert kell korlatozni az allami szervek (vagy barmilyen mas csoport) hatalmat, ezert vannak a rendszerben "fekek es ellensulyok".

Az illiberalizmus alapelve viszont egyszeruen az "erosebb kutya baszik" szolassal foglalhato ossze. Ami ugye addig tenyleg nagyon jo, amig te vagy az erosebb kutya, de szuksegszeruen a gyengek vannak tobbsegben. Ezert is viccesek azok az almodozok, akik a "régi szép" feudalisztikus idoket sirjak vissza. Mert ha veletlenul egy idogeppel visszamehetnenek mondjuk a Horthy-korszakba, azert nem mindegy, hogy grof vagy zseller statusba kerulnenek...

Tableno

Mami írta...

Nagyon igaz.

A facebookon terjedő “liberális nevelés megbukott” posztot látom minden héten kétszer.
Nem csak címe és a tartalma veri ki a biztosítékot, hanem a weboldal ahonnan megosztják.
A másik, hogy ugyanezek az emberek (többnyire pedagógusok, vagy aközeli foglalkozásúak) osztogatják egyik nap ezt az épületesen szakmai cikket, másik nap meg Dr. Vekerdy Tamás cikkeit vagy idézeteit és észre se veszik a diszkrepanciát.
Annyira dühítő.

Wattacukor írta...

No! Hát ezért nem politizélek! Kerülöm, mint a leprát. Sokkal jobban járok veled meg még néhány blog olvasásával. Meraszcsinálokamitakarok!

Tej, kiskanál, univerzum

 Megint az van, hogy szombat reggeli közléskényszeremet pár mondatba kell sűrítenem. Addig is fogalmazom majd a fejemben amíg ideérek, viszo...